Евакуація до Польщі

  • Home
  • Евакуація до Польщі

Евакуація до Польщі

04.11.2022 admin Comments Off

Від 24 лютого Польща стала для українців другим домом. Наші найближчі сусіди зреагували миттєво: спростили перетин кордону, організували цілодобову підтримку, харчування та прийом вимушено-переміщених осіб на проживання по всій країні, як у себе вдома, так і у великих школах/торгових/експоцентрах. Звичайні люди приносили у волонтерські пункти теплі речі, продукти, дитячі іграшки, візочки, засоби гігієни.

Без цієї підтримки міста західних областей України не справились би з потоком людей, які рятувались від війни.

Хочемо подякувати нашим партнерам, які досі допомагають вирішувати складні задачі по розміщенню осіб, від осіб, що потребують особливого догляду, до великих груп.

Представник Міжнародного Фонду Operation Aid у Польщі – Dawid Pufelski приймає українців у прихистку в м. Ракшава (околиця Жешува), а також регулярно готує для відправки населенню обстрілюваних регіонів України продуктові набори. Його небайдужість і волонтерська праця 24/7 для нас безцінна.

Розселення, а також збір автобусів на подальшу евакуацію до європейських країн забезпечує Реколекційний будинок ім. Jana Pawła II при Костелі Святої Анни в Ущиках Гурних (Ustrzyki Górne).

Завдяки державній програмі 40+ до зустрічі українців також приєдналась ціла низка приватних готелів. Успішно співпрацюємо з такими готелями під Краковом – Hotel Niepołomice, Willa KachnaOsada Zator Family.

Ще один партнер – Фонд Poland Welcomes – цей колектив організував кілька прихистків у колишніх навчальних закладах неподалік українського кордону у містечках Радимно, Боратин, Ярослав і може приймати одночасно кілька сотень біженців, забезпечуючи всіх 3-разовим харчуванням, підтримкою з виробленням документів та влаштуванням дітей до школи. Також наші партнери допомагають організовувати трансфери до шелтерів від пішого переходу Львів-Польща.

З травня евакуацію зі східних і південних регіонів України здійснює Патріарший Паломницький Центр УГКЦ. Частина евакуйованих залишається на відносно безпечних українських теренах, для бажаючих їхати за кордон волонтери нашого Фонду підбирають оптимальні варіанти, дізнаються наявність вільних місць та організовують доїзд.

Дорогі наші польські та українські партнери, колеги, добрі сусіди, низький уклін вам за все, що ви вже зробили та продовжуєте робити, поки існує така потреба!